Právě si prohlížíte 5 způsobů jak v přírodě využít alobal

5 způsobů jak v přírodě využít alobal

5/5 - (1 vote)

Alobal můžete využít téměř všude – a kempování není výjimkou. Kromě zabalení svačiny ho můžete využít k vaření, čištění nebo dalším věcem, které usnadní váš pobyt v přírodě. Jestli se proto chystáte na výlet a máte trochu místa v batohu, rozhodně si sebou nezapomeňte alobal vzít.

1. Odstranění rzi

Pokud máte starý hliníkový člun nebo čtyřkolku, kterou používáte jen několikrát do roka, je celkem pravděpodobné, že na sobě mají sem tam rezavé části. Trocha rzi sice věci nezničí, na první pohled ale nepůsobí příliš esteticky. Povrchové rzi se ale můžete docela snadno zbavit, když dané místo obalíte alobalem a pečlivě osmirkujete. Pokud však najdete větší a hodně rezavé části, alobal vám bohužel nepomůže.

2. Čištění grilu

Jestli v kempu budete mít gril, určitě budete chtít využít situace a večer si něco opéct. Co ale když bude špinavý? Pokud cestujete s batohem na zádech, je nejlepší si sebou vzít co nejmíň věcí. Z tohoto důvodu je téměř jasné, že si sebou zbytečně neponesete kartáč na čištění grilu. Problém jde jednoduše vyřešit s alobalem. Ten stačí sbalit do kuličky a můžete se pustit do čištění špinavého roštu. Výsledek sice nemusí být úplně perfektní, většiny zaschlé špíny se ale zbavíte.

3. Nabroušení nůžek

Všichni asi víme, jak frustrující je stříhání s tupými nůžkami. A ještě víc frustrující to může být tehdy, když u sebe nemáte brousek. Stejně jako u předchozích příkladů, i s tímto problémem vám pomůže alobal. Nůžky můžete nabrousit tak, že alobal několikrát přeložíte a pak ho budete nůžkami stříhat do té doby, než budou ostré.

4. Ochrana před hmyzem

V přírodě je někdy zapeklité užít si popíjení sladkého nápoje, aniž by vás otravovaly mouchy nebo brouci. Aby vám do nápoje nevlezl žádný hmyz, stačí si z alobalu udělat provizorní víčko, které přiděláte k hrnku či sklenici, a brčkem do něj uděláte díru. Tímto vytvoříte téměř vzduchotěsný hrnek, který umožní bezstarostné popíjení a žádné problémy s otravným hmyzem.

5. Vaření

Pokud si chcete uvařit čerstvě chycenou rybu nebo jakékoliv jiné jídlo, které se složitě griluje na otevřeném ohni, můžete toho snadno docílit tak, že rybu pořádně zabalíte do alobalu a hodíte do žhavých uhlíků v ohništi. Alobal zachycuje teplo a umožňuje rychlé a snadné uvaření. Jen se ujistěte, že sebou máte dlouhý klacík nebo kleště, se kterýma dokážete oddělat jídlo z ohniště na váš talíř.

 

Alobal je lehký, nezabere moc místa a díky svému všestrannému a praktickému využití není důvod, proč byste si ho sebou na cesty neměli vzít. Pomůže vám nejen v přírodě ale i během každodenního života. A jestli máte obavy, jaký má alobal ekologický dopad na přírodu, nemějte strach – je totiž velmi lehce recyklovatelný.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..