Kotlík na oheň – vaříme v přírodě

Kotlík na oheň – vaříme v přírodě

K dovolené patří také zajištění stravování. Pokud jedete pod stan nebo karavanem a nechcete být odkázaní pouze na nabídku restaurace v kempu, máte možnost uvařit si na dovolené sami.

Kouzlo outdoorové kuchyně nejlépe objevíte při přípravě guláše na otevřeném ohni. K tomu samozřejmě potřebujete gulášový kotlík, který sílu ohně nejen vydrží, ale využije ji k přípravě skvělého oběda nebo večeře.

Jaký kotlík na oheň?

Pokud jde o materiál, ze kterého je kotlík na oheň vyrobený, mezi levnější varianty patří železné kotlíky se smaltovaným povrchem. Jsou lehké, ale náchylnější na zacházení – smalt se snadno otluče.

Další variantou je měď nebo nerez ocel, v té se však jídlo při přípravě rádo připaluje.

Patrně nejlepší kotlíky pro venkovní vaření jsou vyrobené z litiny. Litina je masivní materiál, prakticky nezničitelná, v litinovém kotlíku připravíte nejenom pomalu dušený guláš, ale i polévky, nebo dokonce sladká jídla.

TIP: Kvalitní litinu pro vaření v přírodě nabízí značka PETROMAX

Litinové kotlíky něco váží, nejsou tedy vhodné pro dovolené, kde se přesouváte pěšky a nemáte šanci kotlík sbalit do auta.

Jakou velikost kotlíku na guláš

Gulášové kotlíky se vyrábějí v různých velikostech. Pokud budete vařit pro jednoho nebo dva strávníky, s velikostí si hlavu příliš lámat nemusíte. Problém může nastat, budete-li připravovat jídlo pro větší počet strávníků, objem kotlíku se hůř odhaduje.

Orientačně platí:

Pro 1-3 osoby by měl mít kotlík objem kolem 2 litrů, pro 2-5 osob 4 litry, pro 4-8 osob 6 litrů, 8-14 osob 8 litrů, pro 14-20 osob zhruba 20 litrů.

Některé gulášové kotlíky se dodávají i s poklicí, kterou lze použít jako velkou pánev. To opět platí zejména u litiny, na jejíž poklici se dají při přípravě jídla umístit rozžhavené brikety. Teplot tak působí svrchu i zezdola a lze tak nasimulovat pečení v troubě.

Trojnožka na kotlík

Gulášový kotlík je třeba nad oheň vhodně a bezpečně umístit, nejčastěji s využívá závěsná trojnožka. Ta musí mít stabilní konstrukci, aby vydržela hmotnost nejenom samotného nádobí, ale také pokrmu, které se vaří.

Některé outdoorové litinové hrnce se dodávají na krátkých nožkách, můžete je posadit do řezavých uhlíků. Litina se postupně rozpálí, její dobrá vlastnost je, že dokáže teplo perfektně sálat po dlouhou dobu. Nepotřebujete tak udržovat v ohništi oheň po celou dobu vaření.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..