Právě si prohlížíte Recept: Beef jerky – domácí sušené maso

Recept: Beef jerky – domácí sušené maso

Rate this post

Zapomeňte na tatranky. Maso je bohatý zdroj energie. Proto by byla škoda jej nevyužít na delší tůry a treky. Přinášíme vám recept, jak si na cesty usušit vlastní beef jerky. Je to opravdu jednoduché.

Nejjednodušší je si sušené maso koupit na pumpě nebo v supermarketu. To ale není ono. Proto si jej raději nasušte sami doma. Stačí pokud doma máte sušičku na ovoce.

Receptů je na internetu nepřeberné množství. Často se přidává hodně ingrediencí, jako sójová omáčka nebo worchester. Nám se ale osvědčil ten nejjednodušší recept. Ve finále tak cítíte pravou chuť masa, kterou neruší žádné další chutě.

Ingredience

  • Libové hovězí maso
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  • Pokud na mase zbyly nějaké šlachy či blány, odřežte je
  • Nařežte jej podélně na širší pruhy cca 4 cm
  • Tyto pruhy dále nařežte příčně na tenké plátky (1-3 mm). Není třeba přesnosti
  • Lehce osolte a opepřete (není třeba to přehánět, chuť je po usušení intenzivnější)
  • Plátky vyskládejte na rošt sušičky
  • Sušte cca 9 hodin na 50 stupňů (ideální přes noc – ráno zjistíte, jestli je ještě potřeba dosušit)

Tipy

  • Použijte ostrý nůž. Hodně vám usnadní práci
  • Před řezáním vložte maso do mrazáku, bude se lépe krájet
  • Můžete podle chuti použít různé druhy masa i koření
  • Sušit se dá i v pootevřené troubě napíchnuté na špejli
  • Maso vydrží i několik měsíců, uchovávejte jej uzavřené v suchu a chladu (většinou jej ale sníte dřív než byste chtěli)
  • Sušené maso je velmi lehké, proto se hodí na cesty

Přejeme dobrou chuť!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..