Právě si prohlížíte Jak vybrat outdoorové nádobí

Jak vybrat outdoorové nádobí

4.7/5 - (3 votes)

Jestli vyrážíte na výlet pod stan, většinou vám pro vaření vystačí jednoduché nádobí – třeba jenom ešus a lžička. Pokud ale vyrážíte ve větší skupině lidí a plánujete kempovat více dnů, budete nejspíš potřebovat více nádobí. Tento článek vám proto poskytne informace o tom, jaké máte možnosti při výběru nádobí a užitečných pomůcek určených pro vaření v přírodě.

Zakoupit sadu nebo jednotlivé kuchyňské nádobí zvlášť?

  • Kuchyňské sady
    Obsahují více pánví, hrnců a pokliček, které jsou navrženy tak, aby byly skladné a jednoduše do sebe zapadly. Některé sady můžou navíc obsahovat také hrnky, talíře nebo příbory.
  • Jednotlivé nádobí
    Pokud se rozhodnete pořídit si jednotlivé nádobí zvlášť, máte volnost vybrat si takové nádobí, které chcete, a které vyhovuje podmínkám a délce vaší cesty. Tato metoda výběru nádobí nemusí být ta nejlepší, pokud se snažíte ušetřit na váze vaší výbavy, zato vám ale umožní výběr víceúčelového kuchyňského nádobí, přesně podle vašich představ.

Materiály nádobí

  • Hliník
    • Výhody: lehký, levný, dobrá tepelná vodivost, vhodný i pro delší vaření, bez toho aniž by se hliníkový povrch přežhavil.
    • Nevýhody: snadno dojde k poškrábání nebo promáčknutí, pokud vaříte kyselá jídla, s postupem času se povrch začne rozpadat.
  • Eloxovaný hliník
    • Výhody: dlouhá životnost, je odolný proti poškrábání a odření.
    • Nevýhody: nic
  • Nerezová ocel
    • Výhody: tvrdý materiál, odolnější proti poškrábání než hliník.
    • Nevýhody: těžší než hliník, nerovnoměrné rozprostření tepla (při vaření se mohou vytvořit horká místa, které mají za následek připalování jídla)
  • Titan
    • Výhody: nejlehčí materiál, vysoce odolný proti rzi, rychle se zahřeje a můžete vařit, i když nemáte nejvyšší přísun tepla.
    • Nevýhody: dražší než ostatní verze, nerovnoměrné rozprostření tepla (dejte pozor, aby nedošlo k přehřátí).
  • Železo
    • Výhody: silný materiál, ideální pro pečení a vaření.
    • Nevýhody: železo je velmi těžké, vyžaduje vyšší péči, nevhodné pro turistiku.
  • Nepřilnavé vrstvy (dostupné na některém kovovém nádobí)
    • Výhody: snadné očištění.
    • Nevýhody: vydrží kratší dobu než běžné kovové povrchy, povrch se snadno poškrábe.
  • Plast
    • Výhody: lehký, levný, perfektní pro kuchyňské náčiní a vzduchotěsné nádoby.
    • Nevýhody: menší životnost a odolnost proti teplu než u kovu. Na některých plastech může zůstat chuť nebo vůně jídla.

Na co se zaměřit při výběru nádobí

  • Velikost hrnce: největší hrnec ve vaší výbavy, by měl pojmout přibližně 0,5 litru na osobu ve vaší skupině.
  • Počet hrnců: záleží především na tom, jaký je váš stravovací plán a pro kolik osob chcete vařit. Jestli máte v plánu vařit dehydrovaná jídla pro dvě osoby, jeden hrnec vám postačí. Složitější jídla a větší skupina lidí budou při vaření vyžadovat další hrnce nebo pánve.
  • Poklice: zkrátí dobu vaření a ušetří vám plyn, pokud svá jídla připravujete na vařiči. Zatímco některé sady nádobí obsahují poklici u každého hrnce, samostatně zakoupené poklice lze použít na hrnce v různých velikostech. Některé speciální poklice mohou být navíc použity i jako pánev na smažení nebo talíře.
  • Dodatečné nádobí: některé sady na vaření zahrnují navíc také hrnky, příbory, talíře nebo i ručníky. Dodatečné nádobí může být fajn, pokud si kupujete zcela novou sadu nádobí. V případě, že už ale nějaké kuchyňské náčiní máte, můžou být věci navíc docela zbytečné.

Příbor

Zatímco někteří turisté zůstávají věrni tradičním příborům, stále více lidí dává přednost úspoře místa a váhy, a na své cesty si raději berou multifunkční příbor spork. Jedná se o velmi šikovnou a všestrannou kombinaci lžičky a vidličky, která je díky svému designu velmi praktická na cesty zvláště z hlediska své skladnosti a váhy. Některé sporky navíc zahrnují na svém vnějším okraji i malou hranu nože. Jestli během kempování plánujete vařit složitější jídla, podle potřeby si sebou zabalte taky kuchyňskou špachtli, ruční šlehač nebo odměrkové lžičky.

Další kuchyňské potřeby pro kempování

Pokud do vašeho tábořiště jedete autem a nemusíte se tedy ohlížet na to, kolik věcí si sebou berete, můžou vám přijít vhod i tyto kuchyňské nástroje:

  • French press: pro přípravu kávy (lze pořídit i v malé verzi pro turisty).
  • Litinový hrnec: pomalý hrnec pro přípravu dušených jídel, a jídel ve vlastní šťávě.
  • Prodloužená vidlička: pro opékání párků nebo marshmallows.
  • Pánev na popcorn: u táboráků má vždy úspěch.

Pochlubte se jaké nádobí používáte vy!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..